تست عنوان
close
فدراسیون سرآمدان علمی ایران | اخبار | مروری بر 6000 مقاله در طول دو دهه گذشته و نظر نهایی در مورد ذرت اصلاح ژنتیکی شده
متن خبر

تاریخ خبر : ۱۳۹۶/۱۲/۱۰

تعداد بازدید : ۴۵۴

تعداد رای : ۱

مروری بر 6000 مقاله در طول دو دهه گذشته و نظر نهایی در مورد ذرت اصلاح ژنتیکی شده

مردم با شک و تردید به محصولات اصلاح ژنتیکی شده می‌نگرند. همچنین مقادیر زیادی از اطلاعات نادرست در این مورد شایع شده است. بررسی جدیدی از بیش از دو دهه پژوهش در این موضوع انجام شده است تا نشان دهد خیلی از این شایعات بی‌اساس هستند.

با اینکه بیش از ده هزار سال است که به روش‌های گوناگون انسان به اصلاح ژنتیکی می‌پردازد اما اطلاعات نادرستِ زیادی در بین مردم در این مورد رواج دارد. شاید بعضی از این شایعات توسط این مطالعه‌ی بسیار بزرگ که در آن نشان داده شده است که اصلاح ژنتیکی باعث افزایش محصول، بدون ضرر رساندن به سلامتی می‌شود کنار گذاشته شود.

این آنالیز که به پژوهش‌های صورت گرفته در آمریکا و کانادا محدود نمی‌شود نشان داده است که ذرت‌های اصلاح ژنتیکی شده در مقایسه با ذرت‌های عادی محصولات را بین 5.6 تا 24.5 درصد افزایش می‌دهند. به علاوه این پژوهش نشان داد که ذرت‌های اصلاح شده دارای مایکوتوکسین‌های (مواد شیمیایی سمی که محصول جانبی کلونیزاسیون ذرت هستند) به مراتب کمتری نسبت به ذرت‌های معمولی هستند؛ این کاهش بسته به گونه‌ی ذرت تا 36.5 درصد می‌رسد.

مخالفان اصلاح ژنتیکی ادعا کرده‌اند که اینکار در امریکا و کانادا منجر به افزایش محصول نشده است و ممکن است سلامت انسان‌ها را به خطر بیاندازد، اما این آنالیز نتایجی کاملا مخالف با این نظر را به اثبات رساند.

این کار پژوهشی که توسط دانشمندان ایتالیایی بر روی 6000 مقاله‌ی داوری‌شده در طول 21 سال گذشته انجام شد و در مجله‌ی Scientific Reports به چاپ رسید از روشی که به «متا-آنالیز» (meta-analysis) معروف است استفاده کرده است. اینگونه مطالعات به پژوهشگران این امکان را می‌دهد تا نتایجی قابل اتکاتر را با روشی ارزانتر بدست آورند.

 

بازسازیِ اطلاعات نادرست

 

به علت دلایل عمدتا غیرعلمی نگرانی‌های بسیار زیادی پیرامون تاثیرات محصولات اصلاح ژنتیکی شده برروی سلامت انسان وجود دارد. این مطالعه نشان می‌دهد نه تنها این محصولات برای انسان زیان آور نیستند بلکه می‌توانند تاثیرات احتمالی مثبت فراوانی برای انسان به همراه داشته باشند.

مایکوتوکسین‌ها، محصولات شیمیایی تولید شده توسط قارچ‌ها، برای انسان‌ها و حیوانات سمی و سرطان‌زا هستند. درصد مهمی از ذرت‌های ارگانیک و اصلاح نشده حاوی مقادیر کمی از مایکوتوکسین‌ها هستند. این خطرها در کشورهای در حال توسعه معمولا با شستشو از بین می‌رود اما خطر همچنان وجود دارد.

ذرت‌های اصلاح شده به این علت که کمتر توسط حشرات آسیب می‌بینند دارای مایکوتوکسین‌های بسیار کمتری هستند. حشرات به سیستم دفاعی گیاهان آسیب می‌زنند بنابراین گیاهان قارچی می‌شوند و در نتیجه مایکوتوکسین‌ها توسط قارچ‌ها پدید می‌آیند.

در این آنالیز پژوهشگران عنوان کردند که این پژوهش به آنها اجازه داد تا «یک نتیجه‌ی غیر یک جانبه بگیرند که منجر می‌شود تا اعتماد به نفس جامعه برای استفاده از محصولات اصلاح شده افزایش یابد.»

اگرچه هنوز سوالات زیادی درباره‌ی اصلاح ژنتیکی محصولات غذایی وجود خواهد داشت اما این پژوهش بسیاری از پرسش‌های معمول را بی‌اساس می‌خواند. به علاوه این پژوهش ممکن است کشاورزان و شرکت‌های بزرگ را ترغیب کند تا به سمت محصولات اصلاح ژنتیکی شده حرکت کنند.

 

برای مشاهده این مقاله، لینک مقاله را کلیک کنید.

نظرات

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نـــام
ایمیل
نظر شما
کارکترهایی که در تصویر می بینید را وارد نمایید. (حساس به حروف کوچک و بزرگ)